STRONA GŁÓWNA I AKTUALNOŚCI I DYSTRYBUTORZY

Lacanche

Logowanie

Migdałowe beziki z nugatem

Rozdrobnić migdały mikserem.
Oddziel białka od żółtek.

PRZYGOTOWANIE BEZY

  1. Wymieszaj w misce posiekane migdały z cukrem.
  2. W misce ubij na sztywno białka jaj.
  3. Delikatnie wymieszaj ubite białka jaj razem z migdałami.
  4. napełnij foremki do ciasta lub miseczki (po uprzednim ich wysmarowaniu masłem), i włóż do piekarnika (piekarnik powinien być wstępnie nagrzany do 200 °C).
    Piecz przez 10 minut, a następnie odstaw na bok.

PRZYGOTOWANIE NADZIENIA

  1. W rondlu zagotuj śmietankę.
  2. Dodawaj po trochu czekoladę połamaną na małe kawałki. Zmniejsz ogień i dobrze wymieszaj.
  3. Zdejmij rondel z ognia i dalej mieszaj aż uzyskasz jednolitą zawartość. Pozostaw do ostygnięcia.

SKŁADANIE BEZIKÓW

  1. Wyjmij bezy z formy od razu po wystudzeniu. Umieść jedną bezę na drugiej z warstwą nadzienia pomiędzy nimi.
  2. Udekoruj nadzieniem używając szprycy.

PRZYGOTOWANIE NUGATU

  1. Dokładnie umyj i wysusz rondel przed robieniem karmelu (cukier plus łyżka wody). Tak szybko, jak tylko karmel uzyska piękny złoty kolor, dodaj migdały.
  2. Wymieszaj energicznie i wylej nugat na marmurową płytę, która wstępnie powinna być nasmarowana oliwią. Całość rozprowadź po powierzchni wałkiem do ciasta.
  3. Pokrój nugat na trójkąty i umieścić na bezach.

SKŁADNIKI 

1. beza

  • 90g cukru pudru
  • 90g posiekanych migdałów
  • 3 białka jaja
  • 20g masła  

2. Nadzienie

  • 80g ciemnej czekolady
  • 50g śmietany

3. Nugat

  • 75g cukru
  • 50g posiekanych migdałów
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki oleju

PRZYBORY KUCHENNE 

  • 12 małych okrągłych foremek lub miseczki (6cm średnicy)
  • 1 miseczka budyniowa
  • 1 mały miedziany rondel
  • 1 ręczny mikser
  • 1 mikser elektryczny
  • 1 szklana miska do mieszania
  • 1 szpryca
  • 1 wałek do ciasta
  • 1 marmurowa płyta
  • 1 duża szpatułka cukiernicza
  • 1 długa łyżka ze stali nierdzewnej