STRONA GŁÓWNA I AKTUALNOŚCI I DYSTRYBUTORZY

Lacanche

Logowanie

Tarta pistacjowo-morelowa

Ciasto:
Wymieszać masło, sól, cukier drobny i mąkę migdałową.
Dodaj jajka, mąkę i mieszaj aż do uzyskania jednolitego ciasta.
Zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.

Krem:
Wlej mleko do rondla dodaj połową cukru i doprowadź do wrzenia. W misce ubij jajka z resztą cukru, następnie dodaj mąkę i skrobię kukurydzianą. Po zagotowaniu mleka wlej do ubitych jaj i wymieszać trzepaczką. Wlej z powrotem do garnka przez sitko i cały czas mieszając na małym małym ogniu doprowadź do wrzenia. Po około dwóch minutach dodaj masło i wymieszaj. Wlej do pojemnika i przykryj folią spożywczą. Wystudź i włóż do lodówki. Krem zrób dzień wcześniej.

Krem pistacjowy:
Wymieszać masło, cukier drobny, migdały i mąkę migdałową, a następnie dodaj jajka i całość wymieszaj. Dodaj aromat pistacjowy i wymieszaj razem z kremem.

Rozwałkuj ciasto na około 3 mm i włóż do formy przykrywając brzegi.
Wyłóż krem do połowy wysokości formy do tarty. Na wierzchu poukładaj połówki moreli i upiecz w piecu nagrzanym 180 °C przez około 25 minut. Tarta powinna się lekko zarumienić na górze.
Wystudź tarty na ruszcie i serwuj w temperaturze pokojowej.

SKŁADNIKI 

Ciasto:

  • 250gr. Masła o temperaturze pokojowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 200gr. Cukru drobnego
  • 60gr. Mąki migdałowej
  • 2 jajka
  • 450 gr. Mąka

Krem:

  • ½ litra mleka
  • 3 jajka
  • 100gr. Cukier
  • 25 gr. Mąka
  • 25 gr. Skrobia kukurydziana
  • 50gr. masła

Krem pistacjowy:

  • 125gr. Masła w temperaturze pokojowej
  • 125gr. Cukru drobnego
  • 125gr. Mąki migdałowej
  • 1 jajko
  • 125gr. śmietanki cukierniczej

PRZYBORY KUCHENNE 

  • 2 miski
  • 1 rondel
  • 1 sitko
  • 4 formy do tarty
  • 1 wałek do ciasta
  • 1 ruszt stalowy do wystudzenia