WSPARCIEAKTUALNOŚCIKontaKt

Kremowe ptysie

Do dużego garnka wlej wodę, dodaj sól i masło i doprowadź do wrzenia. Całość zamieszaj.
Gdy masło się rozpuści i całość mocno wrze, zdejmij garnek z palnika, dodaj mąkę na raz, i całość energicznie mieszając połącz za pomocą drewnianej łyżki.
Powinieneś uzyskać jednorodną masę ciasta. Ciasto powinno odchodzić od brzegów garnka.
Postaw na chwilę garnek z ciastem na mały ogień aby odparować ciasto (przez minutę), nie przestając mieszać.
Przełóż ciasto do miski i ciągle mieszaj przez jedną minutę.
Wbij jedno jajko do ciasta. Wymieszaj drewnianą łyżką, aż masa całkowicie się połączy.
Powtórz proces dla reszty jaj, raz po raz, aż do pozostania jednego jajka.
wybij ostatnie jajko do osobnego naczynia i delikatnie ubij.
Połowę ubitego jaja dodaj do ciasta.
Ciasto musi być miękkie, trochę kremowe ale powinno delikatnie przyklejać się do drewnianej łyżki.
Dodaj drugą połowę ubitego jaja, jeśli jest to konieczne.
Za pomocą gałkownicy do lodów formuj kulki i układaj je na wysmarowanej  masłem blasze do pieczenia. Aby ciasto nie przyklejało się do gałkownicy zanużaj ją w masie jajowej (podbite jajka z mlekiem).
Umieść wyporcjowane ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 °C i piecz przez 15minut.
Obniż temperaturę do 180 °C i dopiekaj przez kolejne 10minut. Obniż temperaturę do 150 °C oraz uchyl drzwiczki piekarnika.
Ciasto powinno wysychać w ten sposób przez kolejne 30 minut.
Po wystudzeniu ptysie mogą być nadziane kremem lub bitą śmietaną.

 

Poziom trudności: 

Czas przygotowania: 

Czas gotowania: 

OFERTA LACANCHE 

SKŁADNIKI 

  • Ciasto ptysiowe:
  • 0,25 litra wody
  • 200 gr. mąki
  • 100 gr. masła
  • 1 szczypta soli
  • 4 całe jaja
  • Masa jajowa:
  • 1podbite jajko
  • 20 ml. Mleka

PRZYBORY KUCHENNE 

  • 1 trzepaczka
  • 1 miska
  • 1 łyżka drewniana
  • 1 garnek
  • 1 blacha do pieczenia
  • 1 miska szklana
  • 1 łyżka do lodów