STRONA GŁÓWNA I AKTUALNOŚCI I DYSTRYBUTORZY

Lacanche

Logowanie

Domowy Jogurt

W rondlu na małym ogniu podgrzej mleko.

Tuż przed zagotowaniem, zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia do temperatury  38 ° do 40 °C.
Dodaj bakterie fermentacji mlekowej lub jogurt i dobrze wymieszaj trzepaczka. (* W tym miejscu należy dodać cukier oraz aromat w razie potrzeby.).
Napełnić Kombiwar wodą do pierwszego poziomu i ustaw termostat na 30 °C.

Ustaw filiżanki lub miseczki na perforowanej blasze (*Jeśli zdecydujesz się użyć dżemu, możesz włożyć kilka łyżek na spód każdej filiżanki).

Wlej delikatnie mleko do każdej filiżanki, upewniając się, aby nie wymieszać go z dżemem, lub nie spienić mleka.

Przykryć każdą filiżankę osobno (użyj małych kwadratów foli spożywczej, jeśli nie posiadasz przykrywek).

Umieść perforowaną blachę z filiżankami w kombiwarze i przykryj  pokrywką. Gotuj co najmniej 6 godzin.
Po zakończeniu procesu schowaj filiżanki w lodówce na całą noc.

SKŁADNIKI 

Jogurt

  • 1 litr mleka (najlepiej bio)
  • 1 łyżka bakterii mlekowych lub 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej bio)

Do nadania smaku jogurtu (*)

  • Miód
  • Brązowy cukier
  • Ekstrakt waniliowy
  • Ekstrakt naturalny aromat
  • Świeże owoce (jagody)
  • Dżem

PRZYBORY KUCHENNE 

  • 1 miska
  • 1 mały garnek
  • 1 trzepaczka
  • rondel
  • 6 filiżanek lub miseczek (najlepiej  pojedynczych)
  • folia spożywcza
  • Termometr do żywności