STRONA GŁÓWNA I AKTUALNOŚCI I DYSTRYBUTORZY

Lacanche

Logowanie

Tradycyjne quiche

Wsyp mąkę do miski ze szczyptą soli i dodaj wody, a następnie zmiękczone masło.

1. Wymieszaj ciasto drewnianą łyżką, a następnie zagnieć je  aby było elastyczne.


2. Przesmaż cebulę na maśle. Gdy się zeszkli i lekko skarmelizuje, odstaw ją na bok.


3. Zblanszuj wędzony boczek w gotującej się wodzie. Odstaw na bok.


4. Rozłóż ciasto w formie to tarty, uważając na prawidłowe wyłożenie boków. Wstępnie rozgrzej piekarnik do 200 ° C.


5. Wysmaruj  boki żółtkiem; ponakłówaj spód tarty za pomocą widelca i włóż do pieca na maksymalną temperaturę na 10 minut.


6. Na wstępnie podpieczoną tartę wyłóż cebulę i boczek.


7. Posiekaj zioła i posyp plastry boczku.


8. Wymieszaj jajka i śmietankę, a następnie wlej na wierzch.


9. Piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 ° C, a następnie przez 20 minut w temperaturze 220 ° C.

SKŁADNIKI 

CIASTO

  • 200g mąki

  • 100g masła 

  • 4 łyżki wody

  • 1 mała szczypta soli

  • 1 żółtko

Nadzienie

  • 6 cienkie plastry wędzonego boczku

  • 3 cebule, obrane i cienko pokrojone w plastry

  • 6 do 8 gałązek szczypiorku

  • 1 mały pęczek pietruszki 

  • 80g masła 

  • 3 jajka

  • 0,4 litra świeżej śmietanki

PRZYBORY KUCHENNE 

  • 1 forma do tarty, średnica 28cm

  • 1 patelnia, średnica 30cm

  • 1 rondelek ze stali nierdzewnej

  • 1 miska szklana

  • 1 miska do mieszania

  • 1 duża łyżka wazowa

  • 1 pędzelek do ciasta

  • 1 łyżka drewniana