1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i gotuj w kombiwarze do miękkości (20 min / 110 °C).
2. Ubij dobrze ziemniaki z zimnym masłem.
3. Ubij śmietankę a następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
4. Podbij dwa jajka i wymieszaj ze śmietanką aż uzyskasz gładką masę.
5. Dodaj sól i pieprz do smaku.
6. Rozgrzej patelnie do 200 °C
7. Nałóż ciasto na gorącą patelnie z masłem.
8. Smaż naleśniki aż do pojawienia się pęcherzyków na powierzchni i gdy ciasto zaczyna wysychać należy obrócić na drugą stronę.
9. Serwować na gorąco.
10. Naleśniki ziemniaczane są dobrym dodatkiem do mięs i pieczeni.
Poziom trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
OFERTA LACANCHE
SKŁADNIKI
- 500 gr. Ziemniaków
- 100 gr. Zimnego masła
- 1 Litr śmietanki kremówki – 30%
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- Sól pieprz
PRZYBORY KUCHENNE
- 1 Obieraczka
- 2 miski
- 1 perforowany pojemnik gastronomiczny
- 1 ubijak do ziemniaków
- 1 łyżka wazowa