STRONA GŁÓWNA I AKTUALNOŚCI I DYSTRYBUTORZY

Lacanche

Logowanie

Francuskie naleśniki ziemniaczane

1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i gotuj w kombiwarze do miękkości (20 min / 110 °C).
2. Ubij dobrze ziemniaki z zimnym masłem.
3. Ubij śmietankę a następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
4. Podbij dwa jajka i wymieszaj ze śmietanką aż uzyskasz gładką masę.
5. Dodaj sól i pieprz do smaku.
6. Rozgrzej patelnie do 200 °C
7. Nałóż ciasto na gorącą patelnie z masłem.
8. Smaż naleśniki aż do pojawienia się pęcherzyków na powierzchni i gdy ciasto zaczyna wysychać należy obrócić na drugą stronę.
9. Serwować na gorąco.
10. Naleśniki ziemniaczane są dobrym dodatkiem do mięs i pieczeni.

SKŁADNIKI 

  • 500 gr. Ziemniaków

  • 100 gr. Zimnego masła

  • 1 Litr śmietanki kremówki – 30%

  • 3 łyżki mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 jajka

  • Sól pieprz

PRZYBORY KUCHENNE 

  • 1 Obieraczka

  • 2 miski

  • 1 perforowany pojemnik gastronomiczny

  • 1 ubijak do ziemniaków

  • 1 łyżka wazowa