STRONA GŁÓWNA I AKTUALNOŚCI I DYSTRYBUTORZY

Lacanche

Logowanie

Letnia warzywna terrina

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (najlepiej konwekcja).
2. Umyj i pokrój czerwone papryki na trzy części wzdłuż, usuń środek i wszystkie nasiona
3. Umyj bakłażany i cukinie, i potnij wzdłuż na plastry o grubości 5mm
4. Ułóż kawałki papryki skórą do góry na  blasze do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia
5. Ułóż plastry bakłażana na blasze do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia
6. Ułóż plastry cukinii na blasze do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia
7. Każde z warzyw skrop oliwą i dopraw je solą, pieprzem i suszonymi ziołami ( dodatkowo bakłażany posypać cukrem)
8. Włóż trzy tace z warzywami do pieca i piecz je przez co najmniej 20 minut
9. Wyjmij warzywa z pieca i odstaw do ostygnięcia
10. Usuń skórę z papryki
11. Wyłóż formę do terriny papierem do pieczenia i wysmaruj oliwą z oliwek
12. Ułóż plastry warzyw warstwami aż do wypełnienia foremki do samej góry
13. Umieść kawałek papieru do pieczenia nasmarowany oliwą na samej górze formy
 i za pomocą puszek dociśnij terrinę do formy. Umieść terrinę na co najmniej 2 godziny w lodówce (najlepiej przez noc)
14. Napełnij kombiwar wodą do 3 znacznika
15. Podgrzej kombiwar do 110 °C, doprowadź wodę do silnego wrzenia
16. Odetnij łodygi pomidorów
17. Zanurz je na 10 sekund we wrzącej wodzie i zachartuj w zimnej wodzie z lodem
18. Zdejmij skórę, pokrój na ćwiartki i usuń nasiona
19. Obierz szalotkę i pokrój na bardzo cienkie plastry
20. Opłucz  plastry pod bieżącą zimną wodą
21. Za pomocą blendera lub miksera zmiksuj pomidory, szalotkę, trybulę, aż do uzyskania gładkiej masy, dodaj sól i pieprz, dodaj oliwy do smaku

Przed podaniem wyjmij  terrinę na deskę do krojenia
Użyj bardzo ostrego, cienkiego nóża,i  bez wywierania nacisku, ostrożnie pokrój terrinę na 3cm grubości plastry.
Umieść plastry na talerzu w pozycji pionowej
Wlej sos pomidorowy do małej miseczki i postaw obok terriny
Udekoruj gałązką rozmarynu

SKŁADNIKI 

  • 3 czerwone papryki
  • 2 bakłażany
  • 3 cukinie
  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 pęczek trybuli ogrodowej
  • 1 łyżeczka suszonych ziół
  • 1 gałązka Rozamarynu
  • 1 szalotka
  • Cukier, sól, pieprz

PRZYBORY KUCHENNE 

  • Noże
  • 2 puszki po 1 kg x (stosowane jako obciążenie)
  • 3 blachy do pieczenia
  • 6 miseczek na sos
  • 1 blender
  • 1 forma do terriny (średniej wielkości)
  • Papier do pieczenia