STRONA GŁÓWNA I AKTUALNOŚCI I DYSTRYBUTORZY

Lacanche

Logowanie

Carpaccio z łososia z chrupiącym szczypiorkiem i płatkami z ciasta filo

1. Nagrzej piekarnik do 190 °C
2. Drobno pokrój szczypiorek
3. Rozpuść masło w małym garnku
4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia
5. Posmaruj papier masłem i połóż arkusz ciasta filo na wierzchu
6. Posmaruj arkusz ciasta masłem i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem. Połóż kolejny arkusz ciasta filo na górę
7. Posmaruj górny arkusz ciasta większą ilością masła
8. Potnij arkusze ciasta na długie paski, 5cm szerokości.
9. Umieść kawałek papieru do pieczenia na paskach i umieść drugą blachę na ciasto na wierzchu pierwszej
10. Piecz przez 15 minut
11. Po zakończeniu procesu pieczenia, wyjmij ciasto z pieca i zdejmij górną blachę
12. Całość wystudź do temperatury pokojowej
1. Obierz i cienko pokrój szalotki.
2. Umieść szalotki w misce i dodaj pozostały pokrojony szczypiorek
3. Dodaj sok z cytryny i oliwę z oliwek
4. Dopraw i dobrze wymieszaj

1. Oczyść filet z łososia usuwając wszystkie ości i błony
2. Potnij łososia w bardzo cienkie plastry w poprzek włókien, i poukładaj plastry tak aby delikatnie zachodziły na siebie i wypełniły cały talerz.
3. Umieść talerze w lodówce
4. Tuż przed podaniem, dopraw łososia solą i pieprzem z młynka
5. Skrop łososia równomiernie sokiem z cytryny, oliwy, szczypiorku.
6. Na wierzchu połóż kilka kaparów
7. Połam paski z ciasta filo na małe płatki i ułóż na łososiu
8. Udekoruj gałązkami tymianku
9. Serwuj schłodzone

SKŁADNIKI 

  • 1 x 500 gr. fileta z łososia
  • 20 gr. kaparów
  • 50 gr. masła
  • 2 szalotki
  • sok z 1cytryny
  • 4 arkusze ciasta filo
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek tymianku
  • Sól, pieprz

PRZYBORY KUCHENNE 

  • Różne noże
  • 3 miski
  • 1 wyciskarka do soku
  • 1 miska
  • Papier do pieczenia
  • 2 blachy do ciasta
  • 1 mały garnek