WSPARCIEAKTUALNOŚCIKontaKt

Napoleonka z chrupiącą szynką Serrano, kandyzowanym bakłażanem i sosem z papryczek florinis

1. Rozgrzej piekarnik do 90 °C
2. Rozgrzej  płytę na poziom średni
3. Bakłażany obierz  i pokrój w plastry o grubości 2cm
4. Rozgrzej oliwę na patelni
5. Obsmaż plastry bakłażana po obu stronach, tak aby były  lekko zarumienione
6. Dodaj czosnek i dopraw solą, cukrem i pieprzem
7. Przykryj patelnię i gotuj około 20 minut na brzegu płyty, sprawdzając okresowo w celu uniknięcia przypalenia
8. Szynkę pokrój na kwadraty o boku  6cm
9. Umieść je na wyłożonej papierem blasze do pieczenia
10. Piecz szynkę przez 10 minut w piekarniku
11. Odcedź i osusz paprykę Florinis, oraz  pokrój ją na małe kawałki
12. Zmiksuj paprykę za pomocą blendera, dodaj odrobinę wody w razie potrzeby
13. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
14. W celu wyserwowania połóż kolejno 3 plastry bakłażana przeplatając je z 3 plastrami szynki na środku talerza
15. Skrop delikatnie dwiema łyżkami sosu paprykowego
16. Udekoruj za pomocą kilku gałązek szczypiorku

 

Poziom trudności: 

Czas przygotowania: 

Czas gotowania: 

OFERTA LACANCHE 

SKŁADNIKI 

  • 700 gr. bakłażana.
  • 4 duże plastry szynki Serrano.
  • 160 gr. papryki florinis.
  • 200 ml. oliwy z oliwek
  • Szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku.
  • Cukier, sól i pieprz

PRZYBORY KUCHENNE 

  • 1 Obieraczka
  • 1 garnek
  • 1 płytka patelnia
  • Papier do pieczenia
  • 1 blender