STRONA GŁÓWNA I AKTUALNOŚCI I DYSTRYBUTORZY

Lacanche

Logowanie

Gotowane na parze Chińskie bułeczki z kurczakiem (Bak Pow)

Nadzienie z kurczaka
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Przykryj folią i pozostaw w marynacie przez co najmniej 3 godziny.
Gdy kurczak jest dobrze zamarynowany, przygotuj ciasto.

Ciasto
Wymieszaj wszystkie suche składniki i dodawaj po trochu wody ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy, z której można uformować kulę, niezbyt wilgotną i nie za suchą.
Ciasto przykryj ścierką i odstaw na 15 minut.
Ciasto podziel na 12 do 16 równych kulek. Podczas formowania bułeczek resztę należy cały czas przechowywać pod ścierką.

Bułki
Naciśnij dłonią kulkę ciasta aby uzyskać okrągły placek.
Na środek ciasta nałóż łyżeczkę nadzienia i zamknij bułeczkę pociągając za brzegi ciasta nad farsz. Całość szczelnie posklejaj.
Bułeczki poukładaj miejscem sklejenia do spodu na niewielkich kwadracikach z papieru do pieczenia, a następnie układaj na perforowanym pojemniku.
Postępuj w ten sam sposób przy wszystkich bułeczkach i przykrywaj je ręcznikiem, aby nie obeschły.
Upewnij się, że zostawiłeś wystarczająco dużo miejsca między bułeczkami - rosną podczas gotowania.
Napełnij kombiwar wodą do pierwszej kreski.
Ustaw termostat na 100 °C.
Zdejmij ręcznik i połóż pokrywkę na pojemniku perforowanym.
Umieść pojemnik w kombiwarze i gotuj bułeczki przez 10 minut.
Na końcu procesu gotowania bułeczki powinny być okrągłe, wyrośnięte i błyszczące. Ciasto powinno być wilgotne i sprężyste.
10 minut powinno być wystarczającym czasem gotowania. Nie przegotuj bułeczek, ponieważ będą one za mocno wyschnięte.
Wyjmij pojemnik z kombiwaru. Zmniejsz termostat do 30 °C. Dolej około 250 ml. zimnej wody.
Umieść z powrotem w kombiwarze przykrytą blaszkę z bułeczkami. W ten sposób można utrzymać bułki przez ponad godzinę.
Podawać bułki wraz z małą miseczką sosu sojowego doprawionego plasterkami czosnku, pikantną papryką i odrobiną octu.

SKŁADNIKI 

Ciasto

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 455g mąki self-rising
  • 40 gr. cukru
  • szczypta soli
  • 55 gr. masła
  • 200 ml ciepłej wody

farsz z kurczaka (*)

  • 1 kg piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie paski
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 4 łyżki niesłodzonego masła orzechowego
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 4 grzyby shitake pokroić w cienkie paski (można użyć namoczonych grzybów)
  • Sól i pieprz

PRZYBORY KUCHENNE 

  • 3 miski
  • 1 łyżka drewniana
  • Papier do pieczenia
  • Folia spożywcza