1. Umyj i osusz cukinie; usuń nasiona małą łyżeczką. Usuń liście z selera; obież marchewki.
2. Warzywa pokrój w małe słupki i umieścić je w parowarze.
3. Gotuj je oddzielnie, aż będą miękkie- ale nie za miękkie.
4. Na blacie roboczym poukładaj filety i pozawijaj w nie ugotowane warzywa. Zepnij każdą roladkę wykałaczką. Pozostaw pozostałe paski z warzyw do późniejszego wykorzystania. Umieść roladki w naczyniu. Wstępnie podgrzej piekarnik do 180 °C.
5. Drobno posiekaj obrane szalotki.
6. Włóż je do rondla i zalej winem Porto. Gotuj aż do całkowitego odparowania wina.
7. Dodaj ocet i cukier.
8. Włóż roladki do piekarnika i piecz przez 10 minut (w piecu w temperaturze 180 °C).
9. Sos który wydobędzie się z roladek odlej do miseczki i zostaw z boku do późniejszego wykorzystania.
10. Utrzymuj roladki ciepłe pod folią aluminiową (piekarnik wyłączony).
11. Dodaj sos z pieczenia ryby do octu i zredukuj do objętości kieliszka do wina.
12. Przestań gotować i zmiksuj zredukowany sos ze 100gr masła,przecedź przes sito. Dopraw do smaku (sól i pieprz).
13. Szybko podgrzej pozostałe warzywa na 20g masła.
14. Serwuj na podgrzanych talerzach. Ułóż roladki razem z warzywami wokół nich, a całość polej sosem. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.
Poziom trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
OFERTA LACANCHE
SKŁADNIKI
- 12 filetów z soli
- 6 małych cukini
- 6 marchewek
- 6 łodyg selera naciowego
- 3 szalotki
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki cydru
- 100 ml wina Porto (Ruby)
- 2 łyżeczki esencjonalnego wywaru rybnego rozcieńczonego 1 szklanką białego wina
- 1 kostka cukru
- 100g + 20g masła
- Sól, pieprz
PRZYBORY KUCHENNE
- 1-parowar
- 1 Talerz ceramiczny
- 1 ostry nóż
- 1 duży nóż lub chopper
- 1 deska do krojenia
- •1 rondel miedziany (lub rondel z grubym dnem)
- 1 łyżka drewniana
- 1 mała łyżka wazowa
- małe wykałaczki drewniane (wykałaczki koktajlowe)