STRONA GŁÓWNA I AKTUALNOŚCI I DYSTRYBUTORZY

Lacanche

Logowanie

Przegrzebki z odrobiną koperku

1. Poproś sprzedawcę owoców morza o otwarcie i oczyszczenie przegrzebków.
2. Delikatnie opłucz i wytrzyj mięso małż
3. Każdą małżę przekrój w pół poprzecznie.
4. Włącz palnik gazowy.
5. Rozpuść masło
6. Smaż przegrzebki na roztopionym maśle na dużym płomieniu (1-2 minut z każdej strony). Skrop je delikatnie wywarem.
7. Podlej białym winem.
8. Zmniejsz ogień (najniższe ustawienie). Dodaj krewetki.
9. Dodaj koperek i śmietankę. Dodaj trochę soli i pieprzu.

SKŁADNIKI 

  • 12 przegrzebków
  • 100g obranych krewetek
  • 40g masła
  • ½ szklanki białego wina
  • 3 łyżeczki wywaru ze skorupiaków
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki świeżej śmietany

PRZYBORY KUCHENNE 

  • 1 duża patelnia
  • 1 nóż do filetowania
  • 1 szklana miseczka
  • 1 mała karafka
  • 1 mały porcelanowy garnek
  • 1 ściereczka