STRONA GŁÓWNA I AKTUALNOŚCI I DYSTRYBUTORZY

Lacanche

Logowanie

Kurczak w winie (Coq au vin)

1. Ta potrawa wymaga przygotowania marynaty (czas marynowania: 12 godzin).
2. Zamarynuj kawałki drobiu w winie, czosnku i ziołach w szklanej misce.
3. Zarumień kostki boczku w żeliwnym garnku do duszenia, należy je wyjąć i odłożyć na bok.
4. Wyjmij kawałki drobiu z marynaty, delikatnie odcedź.
5. Zarumień je w naczyniu żeliwnym z odrobiną oleju.
6. Wlej marynatę przez sitko do przysmażonego kurczaka. Dodaj kostki boczku. Dopraw do smaku, przykryj i gotuj jeszcze przez 1 ½ do 2 godzin na płycie gazowej.
7. Wyjmij kawałki drobiu i ułóż je na półmisku. Utrzymuj je w cieple w piecu (70 ° C).
8. Aby przygotować sos włóż 40g masła do mąki.
9. Za pomocą trzepaczki wymieszaj mąkę, masło i marynatę, a następnie zredukuj na płycie grzewczej.
10. Na patelni delikatnie przesmaż pieczarki na maśle na dużym ogniu.
11. Przesmażone pieczarki połóż na kawałkach kurczaka. Całość polej sosem. Wyserwuj.

SKŁADNIKI 

  • 2,5 kg pociętego na kawałki mięsa z kurczaka
  • 1 lub 2 butelki czerwonego burgunda
  • 1 gruby plaster boczku pokrojony w kostkę
  • 10 małych cebul
  • 1 łyżka mąki
  • 100g masła  (40g do pieczarek, 60g do sosu)
  • 500g pieczarek
  • 1 bukiet ziół (tymianek, liść laurowy,natka pietruszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, olej

PRZYBORY KUCHENNE 

  • 1 Patelnia
  • 1 żeliwny garnek do duszenia
  • 1 duża szklana miska do mieszania
  • 1 sito stożkowe
  • 1 łyżka cedzakowa
  • 1 trzepaczka
  • 1 szpikulec do mięsa
  • 1 mała szklana miseczka
  • 1 średnia łyżka wazowa
  • 1 półmisek do wyserwowania