STRONA GŁÓWNA I AKTUALNOŚCI I DYSTRYBUTORZY

Lacanche

Logowanie

Dorada po Nicejsku

1. Umieść wypatroszone ryby na głębszej patelni z oliwą. Sparz i obierz pomidory. Wyjmij pestki.
2. Zredukuj białe wino na dużym ogniu, a następnie przez pięć minut na najniższym ustawieniu. Odstaw na bok.
3. Umyj i osusz cytryny.
4. Pokrój je na plastry o jednakowej grubości.
5. Ostrym nożem posiekaj obrane pomidory.
6. Na dużym ogniu, używając patelni z grubym dnem, lekko przesmaż drobno pokrojone szalotki i cebulę z dwoma łyżkami oliwy z oliwek.
7. Dodaj posiekane pomidory, obrany i zmiażdżony czosnek, cukier, sól i pieprz. Gotuj całość bez przykrycia przez 10-15 minut.
8. Włóż trochę tymianku i plasterek cytryny do każdej Dorady. Dopraw solą i pieprzem.
9. Nagrzej piekarnik do 210 °C.
10. Przed włożeniem ryb do pieca, wlej sos pomidorowy, białe wino i bulion rybny na wierzch.
11. Dodaj oliwki, a następnie umieść w piekarniku.
12. Po 15 minutach delikatnie obróć ryby na drugą stronę (całkowity czas pieczenia: 30 minut).

SKŁADNIKI 

  • 4 szt. jednakowej wielkości Dorady
  • 0,15 litra skoncentrowanego wywaru rybnego
  • 0,3 litra białego wytrawnego wina
  • 1kg Pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 2 cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Sól, pieprz

PRZYBORY KUCHENNE 

  • 1 głębsza patelnia
  • 1 patelnia
  • 1 łyżka drewniana
  • 1 ostry nóż (pomidory i cytryny)
  • 2 deski do krojenia
  • 1 szklana miska
  • 1 łyżka