WSPARCIEAKTUALNOŚCIKontaKt

Elementy Królika z pomidorami

1. Podziel królika na 8 kawałków.
2. Pokrój pomidory na pół i połóż je na blasze do pieczenia.
3. Włóż do pieca o temperaturze 180 °C i piecz przez 45 minut.
4. Poukładaj kawałki królika na plastrach boczku: kawałek królika, a następnie kawałek wątróbki, plaster cytryny i gałązka tymianku.
5. Całość zawiń i zwiąż sznurkiem.
6. Zarumień zawiniątka z królikiem na patelni z oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
7. Dodaj białe wino, wodę, liść laurowy i czosnek. Gotuj 45 minut na płycie grzewczej. Sos powinien się zredukować.
8. Kiedy pomidory są już upieczone, zdejmij skórę.
9. Przetrzyj pomidory przez sito, dopraw solą i pieprzem i utrzymuj w cieple.
10. Zdejmij sznurek z zawiniątek i wyserwuj na talerzu polane sosem i pomidorami. Jako dodatek możesz dodać makaron.

 

Poziom trudności: 

Czas przygotowania: 

Czas gotowania: 

OFERTA LACANCHE 

SKŁADNIKI 

  • 1,2 kg królika z wątróbką
  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 cytryna
  • 6 ząbków czosnku
  • tymianek, liść laurowy
  • Oliwa z oliwek
  • 1 szklanka białego wina

PRZYBORY KUCHENNE 

  • emaliowana żeliwna płaska patelnia
  • Blacha do pieczenia
  • deska do krojenia
  • Duży nóż
  • sito do przetarcia
  • głęboka miseczka budyniowa
  • sznurek kuchenny