Warzywa
Obierz i umyj ziemniaki, marchew, rzepę. Nożem pokrój je na ćwiartki i nadaj zbliżony kształt owalny.Warzywa powinny mieć zbliżoną wielkość.
Umyj cukinie. Nożem pokrój ją na ćwiartki i nadaj zbliżony kształt owalny do poprzednich warzyw.
Kalafiora umyj i pokrój na różyczki
Fasolkę umyj i pokrój na mniejsze kawałki
przechowuj wszystkie warzywa oddzielnie
Ryby
Jeśli to konieczne, potnij filety na porcję do 180gr.,co najmniej 5 cm grubości. Jeśli filety nie są wystarczająco grube, ułóż kilka kawałków na sobie i zepnij je wykałaczkami. Przypraw każdy filet.
Sos maślany Beurre Blanc
Do rondla włóż łyżkę masła i drobno pokrojone szalotki, smaż 2 minuty.
Dopraw solą i pieprzem
Dodaj ocet winny i białe wino.
Doprowadź do wrzenia i zredukuj do objętości 1 łyżki stołowej
Dodaj śmietankę i zagotuj
Pokrój masło na małe kostki dodaj do śmietanki i dobrze wymieszaj
Powinieneś otrzymać gładką, kremową i lśniącą konsystencję sosu
W razie potrzeby możesz przetrzeć sos przez sito.
30 minut przed podaniem
Napełnij kombiwar wodą do pierwszej kreski
Ustaw termostat na 100 °C
Umieść pojemnik gastronomiczny w kombiwarze i przykryj pokrywką
Poczekaj, aż zostanie osiągnięta temperatura (wyłączy się czerwona lampka)
Dopraw warzywa
Wyłóż ziemniaki i marchew do pojemnika i przykryj pokrywką
Gotuj przez 10 minut
Po 10 minutach dodaj fasolkę, rzepę, kalafiora i gotuj dalej razem z ziemniakami i marchew
Gotuj przez kolejne 10 minut
Dodaj cukinie, filety z dorsza i gałązki rozmarynu do pojemnika, przykryj i gotuj przez kolejne 8 minut
Ułóż rybę na warzywach, posyp szczypiorkiem i dodaj sos maślany w sosjerce.
Poziom trudności:średni
Czas przygotowania:20 minut
Czas gotowania:20 minut
OFERTA LACANCHE
Palnik gazowy lub indukcyjne/palniki ceramiczne
Kombinar
SKŁADNIKI
- 8 grubych filetów z dorsza (180gr każdy)
- 16 młodych ziemniaków
- 300gr. zielonej fasolki szparagowej
- 300 g marchewki
- 300gr kalafiora
- 300gr cukini
- 300gr rzepy
- 3 gałązki rozmarynu
- 1 cytryna
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- Sól, pieprz
Beurre Blanc
- 5 posiekanych szalotek
- 300 ml. białego wina
- 100 ml białego octu winnego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 300gr. masła
- Sól, pieprz
PRZYBORY KUCHENNE
- 6 misek
- 1 krajalnica
- 1 garnek
- 1 Nóż
- wykałaczki