STRONA GŁÓWNA I AKTUALNOŚCI I DYSTRYBUTORZY

Lacanche

Logowanie

Filet z dorsza pachnący rozmarynem z wiosennymi warzywami w sosie maślanym beurre blanc

Warzywa
Obierz i umyj ziemniaki, marchew, rzepę. Nożem pokrój je na ćwiartki i nadaj zbliżony kształt owalny.Warzywa powinny mieć zbliżoną wielkość.
Umyj cukinie. Nożem pokrój ją na ćwiartki i nadaj zbliżony kształt owalny do poprzednich warzyw.
Kalafiora umyj i pokrój na różyczki
Fasolkę umyj i pokrój na mniejsze kawałki
przechowuj wszystkie warzywa oddzielnie

Ryby
Jeśli to konieczne, potnij filety na porcję do 180gr.,co najmniej 5 cm grubości. Jeśli filety nie są wystarczająco grube, ułóż kilka kawałków na sobie i zepnij je wykałaczkami. Przypraw każdy filet.

Sos maślany Beurre Blanc
Do rondla włóż łyżkę masła i drobno pokrojone szalotki, smaż 2 minuty.
Dopraw solą i pieprzem
Dodaj ocet winny i białe wino.
Doprowadź do wrzenia i zredukuj do objętości 1 łyżki stołowej
Dodaj śmietankę i zagotuj
Pokrój masło na małe kostki dodaj do śmietanki i dobrze wymieszaj
Powinieneś otrzymać gładką, kremową i lśniącą konsystencję sosu
W razie potrzeby możesz przetrzeć sos przez sito.

30 minut przed podaniem
Napełnij kombiwar wodą do pierwszej kreski
Ustaw termostat na 100 °C
Umieść pojemnik gastronomiczny w kombiwarze  i przykryj pokrywką
Poczekaj, aż zostanie osiągnięta temperatura (wyłączy się czerwona lampka)
Dopraw warzywa
Wyłóż ziemniaki i marchew do pojemnika i przykryj pokrywką
Gotuj przez 10 minut
Po 10 minutach dodaj fasolkę, rzepę, kalafiora i gotuj dalej razem z ziemniakami i marchew
Gotuj przez kolejne 10 minut
Dodaj cukinie, filety z dorsza i gałązki rozmarynu do pojemnika, przykryj i gotuj przez kolejne 8 minut
Ułóż rybę na warzywach, posyp szczypiorkiem i dodaj sos maślany w sosjerce.

SKŁADNIKI 

  • 8 grubych filetów z dorsza (180gr każdy)
  • 16 młodych ziemniaków
  • 300gr. zielonej fasolki szparagowej
  • 300 g marchewki
  • 300gr kalafiora
  • 300gr cukini
  • 300gr rzepy
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Sól, pieprz

Beurre Blanc

  • 5 posiekanych szalotek
  • 300 ml. białego wina
  • 100 ml białego octu winnego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 300gr. masła
  • Sól, pieprz

PRZYBORY KUCHENNE 

  • 6 misek
  • 1 krajalnica
  • 1 garnek
  • 1 Nóż
  • wykałaczki