Znajomość fachu
W początkach działalności odlewni w Lacanche wytwarzane produkty przedstawiały zasadniczo proste przedmioty wykonywane w ograniczonych ilościach. Możliwość produkowania żeliwa drugiego wytopu dzięki nowym urządzeniom pozwala na początku XIX wieku wytwarzać naczynia kulinarne oraz inne przedmioty do użytku domowego. Pierwsze „podgrzewacze” i pierwsze kuchenki dla odbiorców indywidualnych i restauracji wytwarzane w Lacanche były również pierwszymi urządzeniami tego typu wyprodukowanymi we Francji. W wieku XX urządzenia do gotowania wyewoluowały w kierunku form bardziej wyrafinowanych i bardziej eleganckich za sprawą wykorzystania blachy stalowej w konstrukcji oraz kolorowej emalii w wykończeniu. Niektóre modele do dziś stanowią eksponaty kolekcjonerskie. Na przestrzeni XX wieku kuchenki i piece stają się bardziej ergonomiczne i praktyczne. Są udoskonalane dzięki zastosowaniu innowacyjnych technologii podgrzewania i regulacji termostatycznej. Wyróżniając się prostotą obsługi i solidnością, kuchnie Lacanche regularnie przyswajają sobie nowinki techniczne. Dzieje się tak również w odpowiedzi na wymogi szeregu międzynarodowych norm oraz w celu zapewnienia zgodności z ustawodawstwem europejskim w zakresie bezpieczeństwa i wydajności energetycznej.