Ciasto:
Wymieszać masło, sól, cukier drobny i mąkę migdałową.
Dodaj jajka, mąkę i mieszaj aż do uzyskania jednolitego ciasta.
Zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.
Krem:
Wlej mleko do rondla dodaj połową cukru i doprowadź do wrzenia. W misce ubij jajka z resztą cukru, następnie dodaj mąkę i skrobię kukurydzianą. Po zagotowaniu mleka wlej do ubitych jaj i wymieszać trzepaczką. Wlej z powrotem do garnka przez sitko i cały czas mieszając na małym małym ogniu doprowadź do wrzenia. Po około dwóch minutach dodaj masło i wymieszaj. Wlej do pojemnika i przykryj folią spożywczą. Wystudź i włóż do lodówki. Krem zrób dzień wcześniej.
Krem pistacjowy:
Wymieszać masło, cukier drobny, migdały i mąkę migdałową, a następnie dodaj jajka i całość wymieszaj. Dodaj aromat pistacjowy i wymieszaj razem z kremem.
Rozwałkuj ciasto na około 3 mm i włóż do formy przykrywając brzegi.
Wyłóż krem do połowy wysokości formy do tarty. Na wierzchu poukładaj połówki moreli i upiecz w piecu nagrzanym 180 °C przez około 25 minut. Tarta powinna się lekko zarumienić na górze.
Wystudź tarty na ruszcie i serwuj w temperaturze pokojowej.

Poziom trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
OFERTA LACANCHE
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 250gr. Masła o temperaturze pokojowej
- ½ łyżeczki soli
- 200gr. Cukru drobnego
- 60gr. Mąki migdałowej
- 2 jajka
- 450 gr. Mąka
Krem:
- ½ litra mleka
- 3 jajka
- 100gr. Cukier
- 25 gr. Mąka
- 25 gr. Skrobia kukurydziana
- 50gr. masła
Krem pistacjowy:
- 125gr. Masła w temperaturze pokojowej
- 125gr. Cukru drobnego
- 125gr. Mąki migdałowej
- 1 jajko
- 125gr. śmietanki cukierniczej
PRZYBORY KUCHENNE
- 2 miski
- 1 rondel
- 1 sitko
- 4 formy do tarty
- 1 wałek do ciasta
- 1 ruszt stalowy do wystudzenia