Krem:
W rondelku doprowadź śmietankę, mleko i laskę wanili przekrojoną na pół do wrzenia.
W misce za pomocą trzepaczki wymieszaj cukier, jajka i ekstrakt waniliowy.
Pozwól mieszance mleka i śmietanki pogotować się chwilę aby wypłynęły ziarna z wanili.
Usuń łodygę wanilii i zeskrob wnętrze. Dodaj zeskrobane ziarna z powrotem do rondelka z mlekiem.
Wlej krem z mleka i śmietanki do roztrzepanych jaj z cukrem. Dobrze wymieszaj trzepaczką.
Całość przecedź przez sito do czystej miski
Karmel:
Ułóż porcelanowe miseczki na perforowanej blasze.
Do czystego, dużego rondla wsyp cukier, dolej wody i octu
Doprowadź roztwór cukru do wrzenia na średnim ogniu. Gdy cała woda wyparuje cukier zacznie zmieniać kolor.
Nie mieszać karmelu ponieważ się skrystalizuje.Obracaj delikatnie rondel aby zawartość się przemieszczała., Kolor cukru będzie się szybko zmieniał od jasnożółtego do ciemnobrązowego.
Gdy cukier osiągnie piękny karmelowy kolor, zdejmij rondel z ognia.
Aby zatrzymać proces gotowania karmelu bardzo ostrożnie dodaj kostkę lodu do karmelu cały czas obracając rondlem.
Wlej cienką warstwę karmelu na dno każdej porcelanowej miseczki aby równomiernie je przykryć.
Dokończenie Kremu:
Napełnij kombiwar wodą do pierwszego znaku
Ustaw termostat na 40/45 °C
Napełnij każdą miseczkę z karmelem kremem do całej objętości.
Umieść perforowaną blachę w kombiwarze
Miseczki nakryj folią spożywczą aby skondensowana woda nie rozcieńczała kremu podczas gotowania.
Połóż pokrywę na kombiwarze
Ugotuj krem przez około 25 minut. Aby sprawdzić czy krem jest już gotowy, zanuż czubek noża w kremie. Po wyjęciu powinien pozostać czysty.
Wyjmij perforowaną blachę z kombiwaru.
Ostrożnie zdejmij folię.
Umieść miseczki z kremem w lodówce na co najmniej 6 godzin.
Gdy wszystko jest gotowe oddziel nożem krem od miseczki wokół krawędzi bocznej i wyłóż na talerz
Krem powinien łatwo wypaść z miseczki i karmel powinien delikatnie pokryć deser.

Poziom trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
OFERTA LACANCHE
SKŁADNIKI
Krem:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 750 ml Mleka
- 6 całych jaj
- 70 gr cukru
- Naturalny ekstrakt waniliowy
- 1 cała wanilia
Karmel
- 200gr Cukru
- 100 ml. wody
- 20 ml. Białego octu winnego
- 1 kostka lodu
PRZYBORY KUCHENNE
- 2 miski
- 1 sitko
- 2 rondle
- 1 sztywna trzepaczka
- 8 miseczek porcelanowych