WSPARCIEAKTUALNOŚCIKontaKt

Crème caramel (Klasyczny deser karmelowy)

Krem:
W rondelku doprowadź śmietankę, mleko i laskę wanili przekrojoną na pół do wrzenia.
W misce za pomocą trzepaczki wymieszaj cukier, jajka i ekstrakt waniliowy.
Pozwól mieszance  mleka i śmietanki pogotować się chwilę aby wypłynęły ziarna z wanili.
Usuń łodygę wanilii i zeskrob wnętrze. Dodaj zeskrobane ziarna z powrotem do rondelka z mlekiem.
Wlej krem z mleka i śmietanki do  roztrzepanych jaj z cukrem. Dobrze wymieszaj  trzepaczką.
Całość przecedź przez sito do czystej miski

Karmel:
Ułóż porcelanowe miseczki na  perforowanej blasze.
Do czystego, dużego rondla wsyp cukier, dolej wody i octu
Doprowadź roztwór cukru do wrzenia na średnim ogniu. Gdy cała woda wyparuje cukier zacznie zmieniać kolor.
Nie mieszać karmelu ponieważ się skrystalizuje.Obracaj delikatnie rondel aby zawartość się przemieszczała., Kolor cukru będzie się szybko zmieniał od jasnożółtego do ciemnobrązowego.
Gdy cukier osiągnie piękny karmelowy kolor, zdejmij rondel z ognia.
Aby zatrzymać proces gotowania karmelu bardzo ostrożnie dodaj kostkę lodu do karmelu cały czas obracając rondlem.
Wlej cienką warstwę karmelu na dno każdej porcelanowej miseczki aby równomiernie je przykryć.

Dokończenie Kremu:
Napełnij kombiwar wodą do pierwszego znaku
Ustaw termostat na 40/45 °C
Napełnij każdą miseczkę z karmelem kremem do całej objętości.
Umieść perforowaną blachę w kombiwarze
Miseczki nakryj folią spożywczą aby skondensowana woda nie rozcieńczała kremu podczas gotowania.
Połóż pokrywę na kombiwarze
Ugotuj krem przez około 25 minut. Aby sprawdzić  czy krem jest już gotowy, zanuż czubek noża w kremie. Po wyjęciu powinien pozostać czysty.
Wyjmij perforowaną blachę z kombiwaru.
Ostrożnie zdejmij folię.
Umieść miseczki z kremem w lodówce na co najmniej 6 godzin.
Gdy wszystko jest gotowe oddziel nożem krem od miseczki wokół krawędzi bocznej i wyłóż na talerz
Krem powinien łatwo wypaść z miseczki i karmel powinien delikatnie pokryć deser.

 

Poziom trudności: 

Czas przygotowania: 

Czas gotowania: 

OFERTA LACANCHE 

SKŁADNIKI 

Krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 750 ml Mleka
  • 6 całych jaj
  • 70 gr cukru
  • Naturalny ekstrakt waniliowy
  • 1 cała wanilia

Karmel

  • 200gr Cukru
  • 100 ml. wody
  • 20 ml. Białego octu winnego
  • 1 kostka lodu

PRZYBORY KUCHENNE 

  • 2 miski
  • 1 sitko
  • 2 rondle
  • 1 sztywna trzepaczka
  • 8 miseczek porcelanowych