1. Obrać i posiekać marchewki
2. Włóż posiekaną marchewkę i szalotkę do rondelka
3. Zalej wodą i gotuj aż woda całkowicie odparuje
4. Ubij ugotowaną szalotkę z marchewką i włóż z powrotem do garnka.
5. Wlej wino na pure z marchwi i szalotki.
6. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
7. Pokrusz chleb miodowy i dodaj do wina.
8. Dodaj masło i mieszaj powoli aż sos nabierze właściwej konsystencji.
9. Przecedź przez sito, dodaj sól i pieprz do smaku i utrzymuj sos ciepły.
10. Z bułki zrób grzanki i rozsmaruj na wierzchu musztardę.
11. Zagotuj wodę w 6 litrowym garnku i wlej ocet
12. Wybij jajko do małej filiżanki lub miseczki
13. Gdy woda jest ustawiona na wolnym ogniu, wlej jajka delikatnie na ciepłą wodę.
14. Woda nie powinna wrzeć, ale „pykać”.
15. Gdy jajko delikatnie się zetnie mieszaj delikatnie łyżką cedzakową wokół każdego jaja aby stworzyć wir który zbliży białko do żółtka.
16. Następnie łyżką cedzakową delikatnie obróć jajko.
17. Jajka gotować przez około 1 do 2 minut. Żółtko powinno pozostać płynne.
18. Wyjmij jajka poszetowe łyżką cedzakową i umieść na czystym ręczniku, aby wchłonąć nadmiar płynu.
19. Usuń nadmiar białka i połóż na tostach.
20. Wlej ciepły sos z czerwonego wina w miskę do zupy i umieść tosty z jajkiem na wierzchu miski.
21. Dodaj sól i świeżo mielony pieprz do smaku i serwuj na gorąco.

Poziom trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
OFERTA LACANCHE
SKŁADNIKI
- 6 świeżych jaj wiejskich
Sos:
- ½ Litra wina czerwonego Burgundzkiego
- ½ Litra Likieru z czarnej porzeczki Cassis
- 125gr. Marchewki
- 1 szalotka
- 25gr. Chleba miodowego pain d’épices
- 50gr Zimnego masła
- Sól pieprz
Płyn do poszetowania:
- 2 litry wody
- ¼ litra octu winnego z jabłek
Dekoracja:
- 6 kromek bagietki paryskiej
- Musztarda miodowa Dijon
PRZYBORY KUCHENNE
- 3 miski
- 1 łyżka cedzakowa
- 1 sitko
- 1 ubijak do ziemniaków
- 1 płytki, 6-litrowy garnek
- 1 rondelek do sosu