1. Rozgrzej piekarnik do 90 °C
2. Rozgrzej płytę na poziom średni
3. Bakłażany obierz i pokrój w plastry o grubości 2cm
4. Rozgrzej oliwę na patelni
5. Obsmaż plastry bakłażana po obu stronach, tak aby były lekko zarumienione
6. Dodaj czosnek i dopraw solą, cukrem i pieprzem
7. Przykryj patelnię i gotuj około 20 minut na brzegu płyty, sprawdzając okresowo w celu uniknięcia przypalenia
8. Szynkę pokrój na kwadraty o boku 6cm
9. Umieść je na wyłożonej papierem blasze do pieczenia
10. Piecz szynkę przez 10 minut w piekarniku
11. Odcedź i osusz paprykę Florinis, oraz pokrój ją na małe kawałki
12. Zmiksuj paprykę za pomocą blendera, dodaj odrobinę wody w razie potrzeby
13. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
14. W celu wyserwowania połóż kolejno 3 plastry bakłażana przeplatając je z 3 plastrami szynki na środku talerza
15. Skrop delikatnie dwiema łyżkami sosu paprykowego
16. Udekoruj za pomocą kilku gałązek szczypiorku

Poziom trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
OFERTA LACANCHE
SKŁADNIKI
- 700 gr. bakłażana.
- 4 duże plastry szynki Serrano.
- 160 gr. papryki florinis.
- 200 ml. oliwy z oliwek
- Szczypiorek
- 2 ząbki czosnku.
- Cukier, sól i pieprz
PRZYBORY KUCHENNE
- 1 Obieraczka
- 1 garnek
- 1 płytka patelnia
- Papier do pieczenia
- 1 blender