1. Poproś sprzedawcę owoców morza o otwarcie i oczyszczenie przegrzebków.
2. Delikatnie opłucz i wytrzyj mięso małż
3. Każdą małżę przekrój w pół poprzecznie.
4. Włącz palnik gazowy.
5. Rozpuść masło
6. Smaż przegrzebki na roztopionym maśle na dużym płomieniu (1-2 minut z każdej strony). Skrop je delikatnie wywarem.
7. Podlej białym winem.
8. Zmniejsz ogień (najniższe ustawienie). Dodaj krewetki.
9. Dodaj koperek i śmietankę. Dodaj trochę soli i pieprzu.

Poziom trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
OFERTA LACANCHE
SKŁADNIKI
- 12 przegrzebków
- 100g obranych krewetek
- 40g masła
- ½ szklanki białego wina
- 3 łyżeczki wywaru ze skorupiaków
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki świeżej śmietany
PRZYBORY KUCHENNE
- 1 duża patelnia
- 1 nóż do filetowania
- 1 szklana miseczka
- 1 mała karafka
- 1 mały porcelanowy garnek
- 1 ściereczka