WSPARCIEAKTUALNOŚCIKontaKt

Polędwica wołowa w cieście francuskim z foie gras

1. Połóż mięso na blasze do pieczenia. Posmaruj masłem.Rozgrzej piekarnik do 230 °C.
2. Włóż wołowinę do piekarnika i wstępnie ją podpiecz (około 10 minut w temperaturze 230 °C).
3. Wyjmij polędwicę, dopraw solą i pieprzem i pozostaw do wystygnięcia. Delikatnie polej blachę wodą i zbierz sos który powstanie.
4. Posmaruj filet musem z foie gras.
5. Rozwałkuj ciasto francuskie.
6. Następnie połóż ciasto na lekko naoliwionej blasze do pieczenia.
7. Wstępnie podgrzej piekarnik do 230 °C.
8. Połóż filet na środku ciasta i zawiń go w ciasto.
9. Udekoruj pozostałą częścią ciasta, całość posmaruj żółtkiem jaja i umieść w piecu w temperaturze 220 °C na15 minut.

 

Poziom trudności: 

Czas przygotowania: 

Czas gotowania: 

OFERTA LACANCHE 

SKŁADNIKI 

  • 1 kg polędwicy wołowej, bez głowy i błon
  • 1 mus z foie gras
  • 500 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 40g masła
  • sól, pieprz

PRZYBORY KUCHENNE 

  • 1 wałek do ciast
  • 1 blacha do pieczenia
  • 1 ruszt do pieczenia
  • 1 mały szklany dzbanek
  • 1 łopatka metalowa