1. Podziel królika na 8 kawałków.
2. Pokrój pomidory na pół i połóż je na blasze do pieczenia.
3. Włóż do pieca o temperaturze 180 °C i piecz przez 45 minut.
4. Poukładaj kawałki królika na plastrach boczku: kawałek królika, a następnie kawałek wątróbki, plaster cytryny i gałązka tymianku.
5. Całość zawiń i zwiąż sznurkiem.
6. Zarumień zawiniątka z królikiem na patelni z oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
7. Dodaj białe wino, wodę, liść laurowy i czosnek. Gotuj 45 minut na płycie grzewczej. Sos powinien się zredukować.
8. Kiedy pomidory są już upieczone, zdejmij skórę.
9. Przetrzyj pomidory przez sito, dopraw solą i pieprzem i utrzymuj w cieple.
10. Zdejmij sznurek z zawiniątek i wyserwuj na talerzu polane sosem i pomidorami. Jako dodatek możesz dodać makaron.

Poziom trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
OFERTA LACANCHE
SKŁADNIKI
- 1,2 kg królika z wątróbką
- 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 cytryna
- 6 ząbków czosnku
- tymianek, liść laurowy
- Oliwa z oliwek
- 1 szklanka białego wina
PRZYBORY KUCHENNE
- emaliowana żeliwna płaska patelnia
- Blacha do pieczenia
- deska do krojenia
- Duży nóż
- sito do przetarcia
- głęboka miseczka budyniowa
- sznurek kuchenny