1. Marynuj piersi z kurczaka w cytrynie i cukrze przez 1 do 3 godzin.
2. Przekrój na pół, umyj i pokrój bardzo cienko białe części pora
3. Rozgrzej masło w rondlu, dodaj pokrojone pory i zmniejsz płomień.
4. Duś Pory na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aby zapobiec ich zarumienieniu.
5. Gdy pory będą miękkie dodaj mleko i zmniejsz ogień o połowę.
6. Wlej całość do malaksera i miksuj przez ok. 1 minutę, dodając powoli śmietankę
7. Włóż puree z powrotem do rondla i zredukuj na małym ogniu, aż uzyskasz gęsty przecier.
8. Dodaj sól i pieprz do smaku
9. Po zdjęciu z ognia, dodaj musztardę.
10. Odstaw na bok.
11. Rozgrzej grill przez 10 minut.
12. Ustaw piekarnik na temperaturę 220 °C.
13. Wyjmij piersi z kurczaka z marynaty. Osusz je na papierowym ręczniku.
14. Połóż marynowane piersi z kurczaka na grillu "LACANCHE" pod kątem 45 °, górną stroną do dołu. Posmaruj drugą stronę marynatą.
15. Po osiągnięciu pięknego zarumienienia mięsa (+/- 3 minuty), obróć pierś kurczaka na drugą stronę i postępuj w ten sam sposób jak poprzednio .
16. Gdy kurczak jest ugrillowany po obu stronach, należy go umieścić na blasze do pieczenia i dokończyć proces w piekarniku nastawionym na 220 °C przez 6 minut.
17. Podczas gdy kurczak jest dopiekany, podgrzej puree z pora na małym ogniu.
18. Gdy kurczak jest już gotowy, nałóż łyżkę puree z pora na płaski talerz i ułóż na nim kurczaka z grilla.

Poziom trudności:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
OFERTA LACANCHE
SKŁADNIKI
- 6 piersi z kurczaka
- Sok z 2 cytryn
- 1 łyżka cukru
- 6 białych części świeżego pora
- 25 gr masła
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 ml. mleka
- 2 łyżki musztardy Dijon z pełnymi ziarnami gorczycy
- Sól, pieprz
PRZYBORY KUCHENNE
- 1 miska
- 1 rondel
- 1 płaski półmisek
- Ręcznik papierowy
- Blacha do pieczenia
- 1 robot kuchenny
- pędzel do ciasta