WSPARCIEAKTUALNOŚCIKontaKt

Historia

 

Historia miejscowości Lacanche ściśle wiąże się z prowadzoną w niej działalnością metalurgiczną, której świadectwa sięgają okresu średniowiecza. To wtedy zbudowano odlewnię i kuźnię w celu wykorzystania występujących na miejscu w dużych ilościach rud żelaza.

W 1763 r. Jean-Baptiste de Richard de Curtil zleca skonstruowanie „pieca dymarkowego”.

W trakcie rewolucji francuskiej oraz w latach następnych Jacques-Etienne Caumartin kontynuuje eksploatację kuźni, dbając o rozwój miejscowości. Realizowane są nowe inwestycje w celu poprawy jakości wytwarzanego żeliwa. Stopniowo doskonali się techniki oraz zwiększa moce produkcyjne odlewni. Ferdinand Coste i jego potomkowie przyczynią się do rozkwitu działalności przemysłowej w wieku XIX i XX.

W czasie gdy Antonin Carême, Auguste Escoffier i ich adepci rozsławiają francuską kuchnię, wytwarzanie pieców i sprzętu do gotowania staje się specjalnością warsztatów Lacanche.

Szczycąca się swoją przeszłością firma Lacanche jest przedsiębiorstwem rodzinnym, w którym innowacje, jakość, szacunek dla ludzi i środowiska naturalnego uznaje się za wartości zasadnicze. Cieszące się obecnie uznaniem na pięciu kontynentach kuchnie są nadal projektowane i produkowane w miejscu, w którym po raz pierwszy się pojawiły.